top of page

המחלות הגנטיות השכיחות בסקר גנטי בסיסי

עודכן: 15 בספט׳ 2018


תכנון הריון והרחבת המשפחה הוא תהליך משמח בחיי כל אדם ומשפחה. עם זאת, בכדי לשמור על "ראש שקט" ועל רוגע במהלך ההיריון ולאחריו, יש להקפיד על ביצוע בדיקות גנטיות מקיפות ככל הניתן לאיתור פגמים ונשאויות גנטיות עוד לפני תחילת ההיריון. מאמר זה מתייחס לבדיקת הסקר הגנטי הבסיסית של המרכז הגנטי GGA כפי שמוצעת במועד פרסום מאמר זה, הכוללת איתור 103 מוטציות שונות (נשאות ל-55 מחלות כולל תסמונת ה-X השביר ו-SMA).


בדיקת סקר גנטי מיועדת לאתר נשאות סמויה למחלה גנטית. בכל המחלות הנבדקות (למעט תסמונת ה- X שביר) צאצא חולה במחלה גנטית יוולד רק במידה ששני הוריו נושאים גן פגום לאותה מחלה. אם אחד מבני הזוג אינו נשא אין צורך לבדוק את בן הזוג השני. במצבים בהם יש סיכון להולדת ילד חולה ניתן לבצע בדיקת סיסי שליה או  בדיקת מי שפיר לאבחון טרום לידתי.


1. תסמונת ה-X השביר - FraX

בתסמונת זו העברת המחלה היא ע"י האם בלבד ומהווה את הסיבה השכיחה ביותר לפגור שכלי העובר בתורשה. המחלה פוגעת באחד מתוך 1,000 זכרים ובאחת מתוך 2,500 נקבות. התסמונת גורמת לפיגור שכלי ברמות שונות, קשיי למידה, אוטיזם, ובעיות התנהגות. הסכון ללידת ילד חולה קיים כאשר האם נשאית. אחת מכל 200 נשים נושאת את הגן למחלה.

המחלות המתוארות בהמשך גורמות למחלה בעובר כאשר שני בני הזוג נשאים של גן לא תקין.  לשני בני זוג בריאים הנושאים פגם גנטי למחלה מסוימת סיכון של 25% ללידת צאצא חולה בכל הריון.


2. מחלת SMA - Spinal Muscular Atrophy

ניוון שרירים המתרחש אחת ל- 5.000 לידות וגורם לנכות קשה ובהמשך לאי ספיקה נשימתית ומוות. שכיחות הנשאים באוכלוסייה היא כ-1 ל-40.


3. מחלת סיסטיק פיברוזיס - CF

מחלה תורשתית קשה המתבטאת בעיקר בדלקות ריאה חוזרות ובעיות ספיגה במעי ועלולה לגרום למוות בגיל צעיר. המחלה פוגעת בכל העדות עם שיעור נשאות הנע בין 1/25 באשכנזים, 1/45 בתימנים, ו- 1/50 בספרדים.


4. חרשות

חרשות תורשתית שאינה סינדרומית, נגרמת על ידי מספר גנים שלא כולם מוכרים. הגן השכיח ביותר הגורם לחרשות הוא קונקסין 26. שיעור הנשאים למחלה הוא כ- 1/30 בכל העדות. וקונקסין 30, בדיקת חסר שכיח.


5. מחלת גושה

במחלה זו חומר שומני (צרברוזיד) מצטבר בטחול, בכבד ובלשד העצם וגורם לכאבים בעצמות, אנמיה ונטייה לדמם. המחלה בד"כ קלה ביהודים ממוצא אשכנזי ורק ב-25% מהמקרים היא גורמת לנכות פיזית. ניתן כיום לטפל בחולי גושה ע"י מתן של האנזים צרברוזידאז. שכיחות הנשאות למחלה הוא 1/17 באשכנזים.


6. מחלת קנוואן

המחלה גורמת לניוון שכלי ופגיעה קשה בתפקוד המוטורי. תינוק חולה בקנוון נולד בריא והתפתחותו תקינה בחודשים הראשונים לחיים. בהמשך מופיעה נסיגה התפתחותית ופיגור. החולה נפטר בד"כ בעשור הראשון לחיים. שיעור הנשאים למחלה הוא כ- 1/60 באשכנזים.


7. אנמיה על שם פנקוני מסוג C

המחלה גורמת למומים בגפיים, לאנמיה קשה ולנטייה מוגברת לסרטן. חלק מהמקרים מתייצגים בקומה נמוכה ובפיגור שכלי. שכיחות הנשאים היא כ-1/90 באשכנזים.


8. תסמונת בלום

המחלה גורמת לפיגור קשה בגדילה, ולנטייה מוגברת לסרטן בגיל צעיר. שכיחות הנשאים בקרב אשכנזים היא כ- 1/90.


9. מוקוליפידוזיס IV

במחלה מצטברת חומצה רעילה במח הגורמת לפגור שכלי, להפרעה בראיה ובהמשך למוות. שכיחות הנשאים היא כ-1/70 באשכנזים. תינוק חולה מפגין נסיגה התפתחותית בחדשים הראשונים לחיים עד למוות בשנים הראשונות לחיים.


10. נימאן פיק (סוג A)

מחלה קשה הנגרמת מחסר באנזים ספינגומיאלינאז ושקיעת חומצה רעילה במח ובאברים אחרים. המחלה מתבטאת כבר בשנה הראשונה לחיים בהגדלה של הטחול והכבד, ובפיגור שכלי ומוטורי קשה עד למוות בסביבות גיל 3 שנים. שיעור הנשאים הוא כ- 1/90 באשכנזים.


11. מחלת אשר מטיפוס Usher 1F

המחלה גורמת לחרשות ועוורון. שיעור הנשאות למחלה הוא כ- 1/50 באשכנזים. בני זוג נשאים למחלה הם בסיכון של 25% ללידת ילד חולה בכל הריון.


12. מחלת אשר מטיפוס Usher A3

המחלה גורמת לחירשות מלידה וירידה בראיה עד לעיוורון בעשור השני לחיים. שכיחות הנשאים באשכנזים הינה כ-1:110. הבדיקה מומלצת בעיקר לזוגות ממוצא אשכנזי, מצרי או בלקני מלא או חלקי.


13. מחלת אגירת גליקוגן (סוג 1a)

המחלה נגרמת עקב הפרעה במטבוליזם של גלוקוז ומתבטאת בפיגור התפתחותי ופגיעה קשה בכבד, בכליות, בראות וברקמות אחרות. שיעור הנשאות למחלה הוא כ- 1/90 באשכנזים ויוצאי ארצות הבלקן.


14. מחלת Maple Syrop Urine מסוג 1B

המחלה גורמת לנזק מוחי כתוצאה מהצטברות חלבונים רעילים במח עקב פגם אנזימתי. שיעור הנשאות למחלה הוא כ- 1/110 באשכנזים.


15. מחלת Maple Syrop Urine מסוג 3 (LDD)

חסר של ליפואמין דהידרוגנאז Lipoamide Dehydrogenase Deficiency מחלה אשר תסמיניה יכולים להופיע מיד עם הלידה או מאוחר יותר בילדות. המחלה גורמת לכאבי בטן קשים, הקאות מרובות, הפרעה כבדית והפרעות נוירולוגיות. ככל שהמחלה מתחילה מוקדם יותר התסמינים הנוירולוגיים קשים יותר. שכיחות הנשאים למחלה כ-1:90 באשכנזים. בדיקת סקר זו מתאימה לזוגות ממוצא אשכנז, מצרי או בלקני מלא או חלקי.


16. מחלת נוון שרירים מסוג נמלין

המחלה מאופיינת בחולשת שרירים מתקדמת הגורמת לנכות קשה בגיל העשרה. שיעור הנשאות למחלה הינו כ- 1/110 באשכנזים.


17. מחלת Joubert מסוג 2 (JBTS2)

המחלה  פוגעת במערכת  העצבים  וגורמת  לבעיות מוטוריות,  לקויי ראיה ופיגור שכלי.  מבנה המח והמוחון לקויים. שכיחות הנשאים למחלה באשכנזים הוא כ-1:92.


18. גלקטוזמיה Galactosemia

המחלה נובעת מהפרעה בחילוף החומרים של גלקטוז. תסמיני המחלה המופיעים כבר בשבועות הראשונים לחיים - עקב חשיפה לחלב אם ו/או תחליפיו – כוללים: הקאות, שלשולים, איבוד משקל, טונוס ירוד, צהבת, דלקות חוזרות, קטרקט ונטייה לדימומים. ללא טיפול המחלה עלולה לגרום לתחלואה קשה יותר ולתמותה. שכיחות הנשאים למחלה כ-1:127 באשכנזים.


19. דיסאוטונומיה משפחתית

מחלה קשה המתבטאת בפגיעה במערכת העצבים האוטונומית, מערכת האחראית לתפקוד תקין של הנשימה, קצב הלב, לחץ דם, ויסות חום ועוד. שיעור הנשאות באוכלוסיה האשכנזית הוא כ- 1/30.


20. טיי זקס

מחלה נוירודגנרטיבית הנגרמת עקב הצטברות של חלבון רעיל (ganglioside GM) במוח, במערכת העצבים ובמידה מסוימת בטחול, בכבד ובלב. התסמינים הנוירולוגים מופיעים בגיל מספר חודשים, מלווים ברגרסיה התפתחותית עד למוות (עד לגיל 4 שנים). שיעור הנשאים נע בין 1/28 באשכנזים עד כ- 1/120 בקרב יוצאי צפון אפריקה ועירק.


21. אטקסיה טלאנגיקטזיה

המחלה פוגעת במספר מערכות, מתאפיינת בנוון מתקדם של המח הקטן ומתבטאת באי יציבות בהליכה (אטקסיה). כמו כן מתפתח כשל מתקדם של מערכת החיסון. קיים ליקוי במנגנון המתקן את התקלות המצטברות בחומר הגנטי ולכן יש סיכון מוגבר להופעת גידולים. שיעור הנשאים למחלה הוא כ-1/80 בקרב יוצאי צפון אפריקה.


22. מחלת אגירת גליקוגן (סוג 3)

המחלה נגרמת בגלל הפרעה במטבוליזם של גלוקוז על רקע חסר אנזימתי. המחלה מתבטאת בפיגור התפתחותי ופגיעה קשה בכבד, בכליות בראות וברקמות אחרות. שיעור הנשאות למחלה הוא כ- 1/35 ביוצאי מרוקו/טוניס.


23. אנמיה ע"ש פנקוני מסוג A

המחלה גורמת למומים בגפיים, לאנמיה קשה ונטיה מוגברת לגידולים סרטניים. בחלק מהחולים מופיעים גם  קומה נמוכה, היקף ראש קטן ופיגור שכלי. שיעור הנשאות הינו 1:100 ביהודים ממוצא צפון אפריקאי.


24. מחלת ניוון שרירי חגורת הכתפיים מסוג  Limb Girdle Muscular Dystrophy type B) B)

המחלה הגורמת לניוון שרירים המתחיל ברוב המקרים בעשור השני או שלישי לחיים ומתבטא בחולשה מתקדמת של גפיים וחגורת כתפיים. המחלה שכיחה במיוחד ביהודים ממוצא לובי (טריפוליטאי). שכיחות הנשאים בלובים היא 1:10 לערך. הבדיקה מוצעת לזוגות ממוצא צפון אפריקאי מלא או חלקי (לוב, מרוקו,טוניס,אלג'יר, מצרים).


25. מחלת MLC1  Megaencephalic Leukodystrophy

המחלה גורמת להגדלה מואצת של הראש בשנה הראשונה לחיים לאפילפסיה ולהתדרדרות נאורולוגית מלווה בספסטיות והליכה לא יציבה. שיעור הנשאות למחלה הינו כ-1/20 ביהודים ממוצא לובי.


26. CTX

מחלה המתבטאת בילדות בשלשולים ובתקופת ההתבגרות בסימנים נוירולוגיים שונים וירידה תפקודית. קיים טיפול העוצר את הידרדרות החולים ומשפר את מצבם. המחלה שכיחה ביוצאי צפון-אפריקה ובעיקר ביהודים ממוצא מרוקו עם שיעור נשאות של 1 ל-40.


27. מחלת Progressive cerebello-cerebral artrophy) PCCA)

מחלה תורשתית קשה הגורמת לפיגור שכלי עמוק על רקע נוון החומר האפור והלבן במוח. המחלה נפוצה ביהודי עיראק ומרוקו. שיעור הנשאים למחלה הוא כ- 1/50.


28. מחלת מטה-כרומטיק לאוקודיסטרופי MLD) Metachromatic Leukodystrophy)

מחלה קשה הגורמת להתדרדרות נוירולוגית ופיגור שכלי. המחלה שכיחה ביהודים יוצאי תימן (במיוחד מאזור חבן). שיעור הנשאים למחלה הוא כ-1/50בתימנים ו-1/17 בחבנים.


29. רטיניטיס פיגמנטוזה RP26

מחלה תורשתית הגורמת  להרס של הרשתית וצמצום הראייה עד כדי עיוורון כמעט מלא. המחלה תוארה בשכיחות גבוהה אצל יהודים ממוצא תימני שיעור הנשאים למחלה הוא כ-  1/25 למוטציה  בגן CERKL.


30. רטיניטיס פיגמנטוזה RP28

מחלה תורשתית הגורמת  להרס של הרשתית וצמצום הראייה עד כדי עיוורון כמעט מלא. המחלה תוארה ביוצאי צ. אפריקה, סוריה ואשכנז, נבדקות שתי מוטציות ייחודיות בגן FAM161A שזוהו בחולים.


31. פנילקטונוריה

סימני המחלה מתחילים בגיל 4 חודשים (הקאות, היפראקטיביות, תנועות לא רצויות). בהמשך מופיע פיגור שיכלי. בילודים מאבחנים את המחלה בבדיקת דם שנעשית תוך 48 שעות מהלידה. ניתן למנוע את סימני המחלה ע"י דיאטה דלת חלבון.  המחלה שכיחה יחסית ביהודים יוצאי תימן.


32. מחלת עוורון ע"ש קוסטף

המחלה גורמת לעוורון בגין נזק מתקדם לעצב הראיה החל מגיל הינקות ונזק מוחי מתקדם המביא לנכות ופיגור שכלי. שעור הנשאות הינו 1/20 ביהודים ממוצא עיראקי.


33. תסמונת וולקר וורבורג  Walker Warburg Syndrome

Fukuyama congenital muscular dystrophy - תסמונת חמורה המאופיינת ע"י מומים קשים בעיקר במוח ובעיניים ומלווה במחלת שרירים מולדת חמורה. שכיחות הנשאים ביהודים ממוצא אשכנזי היא 1:150.


34. מחלת Mitochondrial Complex 1 Deficiency

מחלה מיטוכנדריאלית הפוגעת באנזים בקומפלקס 1 בשרשרת הנשימה התאית. מכיוון שקומפלקס 1 הינו מרכזי בתהליך ייצור האנרגיה בתא, הפגיעה בתפקודו יוצרת מגון מחלות ניורמוסקולריות ופגיעה בתהליכים רבים כגון במערכת הקרדיאלית, הרנאלית ועוד.


35. תסמונת Abetalipoproteinemia

תסמונת גנטית המאופיינת במעורבות ארבע מערכות בגוף: במערכת העיכול, המערכת ההמטולוגית, בעיניים ובמערכת העצבים. לחולים בעיה בספיגת שומנים הקאות וחוסר גדילה מגיל צעיר מאוד. עיוותים כדוריות הדם האדומות, בעיות במערכת העצבים עקב פגיעה בסיבי העצב ודהמיאליזציה ובעיניים עקב מחסור בויטמין E ניוון רשתי פגימנטי לרוב בעשור הראשון לחיים המתבטא תחילה בעיוורון לילה המחמיר עד לעיוורון.


36. מחלת וילסון Wilson

מחלה תורשתית אוטוזומלית רצסיבית ה נגרמת על ידי מוטציה בגן הנקרא ATP7B  גן זה מקודד לחלבון הנושא נחושת בגוף. שמאופיינת בהצטברות נחושת ברקמות בגוף, בעיקר בכבד, במוח ובכליות. הצטברות בכבד עשויה לגרום להצטלקות ואף לשחמת הכבד ואילו הצטברות במוח עלולה לגרום לנזק מוחי. אחד מתסמיני המחלה הן טבעות קייזר-פליישר: הצטברות משקעי נחושת ברקמות העיניים המופיעים כטבעות זהובות על הקרניות.


37. מחלת וולמן

המחלה גורמת להפרעה קשה בכבד ואיברים פנימיים אחרים. מסממני המחלה: שילשול, הקאות, הגדלת כבד וחוסר שגשוג. המחלה גורמת למוות בד"כ בשנה הראשונה לחיים. שכיחות הנשאים 1:30 ביהודים ממוצא איראני. המחלה נגרמת בגלל חסר באנזים הליזוזמלי אסיד ליפאז A. המוטציה הגורמת למחלה היהדות אירן היא p.G87V (G66V).


38. חסר ב-11 הידרולאז

פעילות יתר של בלוטת יותרת הכיליה כתוצאה מחוסר באנזים 11-beta hydroxylase - אצל החולים במחלה זו יש סימנים לביטוי עודף להורמוני מין זכריים והורמונים האחראיים לוויסות משטר המלחים בגוף. שחיכה בעיקר ביהודי צפון אפריקה 1:35 (לקוח מאתר משרד הבריאות).


39. סיסטינוזיס

סימני המחלה מופיעים בד"כ אחרי גיל 6 חודשים וכוללים חוסר שיגשוג, חוסר תאבון, שתיה מרובה והשתנה מרובה מה שמוגדר כפנקוני כליתי. בהמשך מופיעה פוטופוביה, רככת והפרעה בתיפקודי כליה (פנקוני כליתי). שכיחה בעיקר ביהדות צפון אפריקה.


40. לבקנות

המחלה נגרמת ע"י הפרעה בפיגמנטציה של העור, השיער והעיניים. קיימת רגישות גבוהה לקרני השמש והפרעה קשה בראיה. שיעור הנשאים בקרב אשכנזים הוא כ- 1/90 ובספרדים כ-1.40


41. תסמונת Hereditary Inclusion Body Myopathy - HIBM 

תסמונת ניורומוסקולרית, מתאפיינת בחולשת שרירים בבוגרים (בעיקר בפלג גוף תחתון) ובהפרעות שונות במערכת השריר. המחלה תוארה ביהודים ממוצא איראני, שכיחות הנשאים 1:38.


42. תסמונת Auto-Immune Polyendocrinopathy Syndrome Type I

המחלה מאופיינת בתת-פעילות של בלוטת התריס, האדרנלים, פטרת בעור ובמוקוזות. במקרים מסויימים מופיעה אנמיה, אי ספיקה של גונדות וקרחות.  במקרים רבים הביטוי היחידי הוא תת-פעילות של בלוטת התריס. המחלה שכיחה יחסית ביהודים ממוצא איראני.


43. מחלת Acute Infantile Liver Failure

מחלה הגורמת לשלשולים, אי שקט, צהבת ונטייה לדימומים. המחלה אוטוזומאלית רצסיבית, ושכיחה יחסית בקרב יהודים ממוצא תימני. שכיחות המחלה באוכלוסייה זו היא כ - 1:7,000 לידות (כ - 1:40 נשאים).


44. חרשות לא סינדרומית הנגרמת על ידי הגן TMC1

קרוב ל-40% ממקרי חירשות לא סינדרומית ביוצאי מרוקו נובעים ממוטציות בגן זה. הבדיקה מוצעת לבני הזוג ממוצא צפון אפריקאי מלא או חלקי (לוב, מרוקו,טוניס,אלג'יר, מצרים). 1 מכל 50 נבדקים ימצא נשא.


45. טירוזינמיה Tyrosinemia

המחלה פוגעת בתפקוד של הכבד והכליות. קיים סיכון מוגבר לממאירויות בכבד. שכיחות הנשאים בקרב אשכנזים הינה 1:90. הבדיקה מוצעת בעיקר לנבדקים ממוצא אשכנז, מצרי או בלקני מלא או חלקי.


46. מחלת אשר מטיפוס 2A

תסמונת אשר 2 גורמת לחרשות (בינונית עד חמורה) המתחילה בגיל הילדות ועיוורון מתקדם. שיעור הנשאות המשוער אצל יהודים יוצאי אירן הינו 1:26.


47. מחלת PCCA2 - Progressive cerebello-cerebral artrophy Type 2

מחלה תורשתית קשה הגורמת לפיגור שכלי עמוק על רקע נוון החומר האפור והלבן במוח. המחלה נפוצה ביהודי מרוקו שתי מוטציות אב מייסד שונות בגן VPS53 להלן c.2084A>G and c.1556+5G>A. ביוצאי מרוקו, שיעור נשאות של כ- 1/37.


48. מחלת ICCA

המחלה גורמת לניוון של המח ומתבטאת בפיגור שיכלי, פירכוסים וירידה בהיקפי הראש. תוארה בפרטים ממוצא קווקזי בשכיחות נשאות עומדת על 1/17.


49. הומוציסטנמיה MTHFR

הומוציסטינמיה הינה הפרעה תורשתית מולדת קשה במטבוליזם (חילוף החומרים) של חומצה פולית. המחלה מתאפיינת בבעיות נוירולוגיות, בניהן יתכנו: איחור התפתחותי, פרכוסים מגיל ינקות, היקף ראש קטן ורפיון שרירים.

בקרב אוכלוסיה של יהודים ממוצא בוכרי נמצאה שכיחות גבוהה של מוטציה    c.474A>T (p.G158G) בגן זה שגורמת לביטוי קשה של המחלה. כ-1 מתוך 40 יוצאי בוכרה והאזור, נושא את הגן למחלה.


50. תסמונת BBS2 Bardet-Biedl Syndrome 2

תסמונת ברדט-בידל 2- גורמת לפיגור שכלי בדרגות שונות, קומה נמוכה, הידרדרות הדרגתית של הראייה עד לעיוורון, אי ספיקת כליות והשמנת יתר. כ-1 מתוך 140 יוצאי אשכנז נושא גן למחלה.


51. תסמונת Zellweger Syndrome PEX2

תסמונת נגרמת ע"י חסר בפראוקסיזומים בתאים. לחולים רפיון שרירים, פרכוסים מלידה, חירשות, הגדלת כבד, כשלים בתפקוד הכליות, שקיעת סידן במפרקים ופגיעה מוחית. מרבית החולים נפטרים לפני גיל שנה. כ- 1 מתוך 120 אשכנזים נושאים מוטציה בגן PEX2.


52. מחלת Hypomyelization Syndrome VPS11

המחלה פוגמת בהתפתחות המוח. מסממני המחלה: נוקשות שרירים, מיקרוצפליה ופרכוסים. כ- 1 מתוך 160 יוצאי אשכנז נשא למוטציה  C846G  בגן VPS11.


53. מחלת Myoneurogastrointestinal Encephalopathy (MNGIE) TYMP52

המחלה מאופיינת ע"י ופגיעה עצבית וניוון מוחי והפרעה בתנועתיות של מערכת העיכול, נבדקות שתי מוטציות השכיחות ביהודים ממוצא אשכנזי ומוצא אירן.


54. עיוורון ע"ש לבר Leber Congenital Amaurosis - LCA) RPE65)

המחלה גורמת לעיוורון , כ 1 מתוך 90 יהודים יוצאי מרוקו   נושא את הגן RPE65 למחלה.


55. מחלת Smith Lemli Opitz- SLO 

מחלה המועברת בתורשה אוטוזומית רצסיבית. מוטציית אב מייסד שכיחה באוכלוסייה אשכנזית היא  מוטציית שחבור  IVS8 G>C בגן DHCR7, כאשר שכיחות הנשאות היא כ-1 מתוך 30 אשכנזים הינו נשא. המוטציה מוכרת גם באוכלוסייה אירופאית, כאשר שכיחות הנשאות המדווחת בקרב אירופאים עומדת על כ 1:30-1:100.



פרטים נוספים על בדיקות גנטיות הקשורות להריון, פריון ותכנון המשפחה ניתן למצוא בדף תאור הבדיקות באתר המרכז הגנטי GGA.

 

המרכז הגנטי GGA (גליל ג'נטיק אנליסיס בע"מ) הינו מרכז גנטי מוביל בישראל העוסק בביצוע בדיקות גנטיות רפואיות וקליניות באישור משרד הבריאות, ייעוץ גנטי ומחקר גנטי משנת 2009. המרכז הגנטי GGA מפעיל את המעבדה הגנטית הפרטית הגדולה בישראל עם מגוון רחב ומתחדש תמידית של הטכנולוגיות המתקדמות ביותר, והינו בעל הסמכות ישראליות ובינלאומיות. החברה מבצעת במעבדותיה בישראל ותחת קורת גג אחת (One-Stop-Shop) את כל הבדיקות הגנטיות הנדרשות, במקביל לפיתוח מתמיד של בדיקות ושיטות בדיקה חדשות ולקליטת טכנולוגיות חדשות מכל העולם.

8,033 צפיות0 תגובות